Het belang van lezen bij digitale geletterdheid
In een recent artikel van ‘PrimaOnderwijs’ bespreken lector Anneke Smits (Hogeschool Windesheim) en medewerker kwaliteit, innovatie en & ontwikkeling Sharity Blankert (Signum Onderwijs) het belang van leesvaardigheid als basis voor digitale geletterdheid.
Volgens Smits is digitaal lezen een complexe vaardigheid die vraagt om kritisch kunnen omgaan met informatie, vooral op het internet waar leerlingen worden blootgesteld aan afleidingen zoals fake news en filterbubbels. Smits: “Op het internet word je blootgesteld aan een continue stroom van informatiefragmenten. Als je goed hebt leren lezen, dan ben je in staat om die informatie te begrijpen en te verwerken. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet extra alert zijn in de digitale wereld, want is het wel waar wat je leest? En in wiens belang is het dat je dit leest?”
Nieuwe inzichten
Dat het ontwikkelen van digitale geletterdheid niet volledig in het digitale aspect zit, klonk Sharity Blankert niet vreemd in de oren. Maar dat lezen van zo’n grote invloed is, was nieuw voor haar. “Ik dacht altijd – en ik denk vele onderwijsprofessionals met mij – dat digitale geletterdheid te maken heeft met hoe je technische middelen inzet en gebruikt. Het is echt een eye-opener dat digitale geletterdheid veel breder is en dat de basis meer ligt bij het goed kunnen lezen.”
Extra kennis dankzij leesboeken
Ook uit onderwijsonderzoek van NRO blijkt dat diep en nauwkeurig lezen cruciaal zijn om kritisch te navigeren in de digitale wereld. Door dit actief te bevorderen in de klas, kun je leerlingen beter voorbereiden op de uitdagingen van de digitale samenleving. Boeken die gaan over problemen in de digitale wereld kunnen daarbij helpen. Anneke Smits: “Op het moment dat je als leraar deze boeken voorleest, krijg je automatisch zelf ook meer kennis van de digitale wereld. Zeker als je er ook nog eens met je leerlingen over praat. Iedereen krijgt dan een eerlijke kans om zijn of haar ervaringen te delen, samen te ontdekken hoe de digitale wereld in elkaar steekt en hoe je negatieve aspecten kunt vermijden.”
Lees meer op de website van PrimaOnderwijs