Boekentip Chatten met Napoleon


De ontwikkelingen op AI-gebied volgen elkaar razendsnel op en er zijn steeds meer mogelijkheden om het in te zetten in het onderwijs. Het boek Chatten met Napoleon is voor leraren die hiermee aan de slag willen en/of meer willen weten over de kansen en risico’s.

Chatten met Napoleon dat Barend Last en Thijmen Sprakel met hulp van ChatGPT schreven bevat naast theorie over AI in het onderwijs veel praktische lestips waarmee je na het lezen van dit boek direct aan de slag kunt. Met het boek willen ze leraren helpen AI verantwoord te integreren in hun onderwijs en ze vaardiger maken in het gebruik ervan.

Hoe AI leraren kan helpen

Kennisnet sprak met de schrijvers over het boek en hun beweegredenen. Thijmen Sprakel vindt het jammer dat ChatGPT na meer dan een jaar na lancering nog weinig ingezet wordt op scholen. “Als ik op scholen demonstreer hoe je met generatieve AI een automatisch lesplan aanmaakt, dan is het gros van de docenten nog steeds verbaasd dat dit kan. Net als wanneer ik laat zien dat AI moeiteloos 20 open vragen genereert bij een tekst op Nu.nl.” Een gemiste kans vinden beide schrijvers omdat AI leraren kan helpen. Bijvoorbeeld bij het differentiëren, door vragen op verschillende niveaus te genereren.

Lees het complete interview met Barend Last en Thijmen Sprakel over Chatten met Napoleon op de website van Kennisnet.