Het Klokhuis: serie en lespakket over AI


Leerlingen in het primair onderwijs krijgen regelmatig met AI te maken, maar er is voor deze doelgroep weinig informatie beschikbaar over dit onderwerp. Daarom ontwikkelden de makers van Het Klokhuis een vierdelige reeks met lesprogramma over AI.

Presentator Tirsa With zoekt in 4 afleveringen uit wat de mogelijkheden en beperkingen van AI zijn. Ze ontdekt het antwoord op vragen als: wat is AI, hoe werkt het en waar kom je het tegen? En dat is ook voor haarzelf een leerzame zoektocht: “De serie laat goed zien hoe AI werkt en hoe we hier allemaal samen aan bijdragen.”

Hulp van AI

Ook in de bekende sketches van het tv-programma zetten de makers AI in. Voor de aflevering over taal liet de redactie het script schrijven door een chatbot. Jurrian van Dongen, schrijver van de sketches keek mee: “Ik dacht: als de computer een sketch kan schrijven, hou ik ermee op.” Gelukkig ontdekte Van Dongen dat de chatbot abstract denken en humor lastig vond. “Ik was opgelucht. Maar niemand kan voorspellen waar we over een paar jaar zijn.”

In het bijbehorende lespakket onderzoeken leerlingen wat wel en niet onder AI valt, ontdekken ze wat AI allemaal kan en hoe ze het kunnen inzetten. Ook gaan ze aan de slag met een interactieve online tool: de Klokhuis AI Studio. Zo ontdekken ze hoe AI werkt. Dit lespakket voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs werd ontwikkeld in samenspraak met leraren.

Meer weten? Ga naar Het Klokhuis over AI.