Cybercrime in het onderwijs


Wat is het?

Een overzichtspagina met verwijzingen naar lesmateriaal over cybercriminaliteit voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De site geeft een praktisch overzicht van verzamelde online materialen en initiatieven die je kunt inzetten in het onderwijs. Bijvoorbeeld voor het bijscholen van medewerkers of om mee te werken met leerlingen. De informatie is met een overzichtelijke zoekfunctie goed te selecteren op leerniveau, vakinhoud en type lesmateriaal.

Waarom is het belangrijk?

Cybercriminaliteit vormt een toenemend risico voor het onderwijs. Denk aan ransomware-aanvallen*, BEC-fraude** en DDOS-aanvallen*** door leerlingen tijdens examenperiodes. Naast het beschermen van scholen is het ook belangrijk leerlingen bewust te maken van de gevolgen van digitaal crimineel gedrag. Dit initiatief, ontwikkeld in samenwerking met de politie en andere partners, bundelt praktische materialen om medewerkers en leerlingen bij te scholen over cyberveiligheid. Zo draagt het bij aan een veiliger schoolklimaat en het voorkomen van criminele activiteiten.

* Een ransomware-aanval is een vorm van cybercriminaliteit waarbij hackers een computersysteem of -bestanden versleutelen, zodat de eigenaar er geen toegang meer toe heeft. Vervolgens eisen de aanvallers een losgeldbedrag (ransom) om de toegang tot het computersysteem of de -bestanden te herstellen.

** Business Email Compromise-fraude is een vorm van cybercriminaliteit waarbij aanvallers zich voordoen als een vertrouwd persoon of organisatie. In de hoop gevoelige informatie of geld te stelen. Dit gebeurt vaak via e-mail en draait om misleiding en sociale manipulatie.

*** Distributed Denial of Service-aanval is een cyberaanval waarbij een netwerk, server of website wordt overspoeld met een enorme hoeveelheid nepverkeer. Met als doel het systeem te overbelasten, zodat het onbereikbaar wordt voor gewone gebruikers.

Voor wie is het?

De overzichtspagina biedt lesmateriaal aan voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De informatie is ook geschikt voor het bijscholen van medewerkers en leraren.

Hoe is het in te zetten?

De informatie kun je met een overzichtelijke zoekfunctie selecteren op leerniveau, vakinhoud en type lesmateriaal.

Ga naar Wikiwijs: Cybercrime in het onderwijs