Oproep voor landelijke AI-richtlijn op scholen

Gepubliceerd op 16 september 2024

De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit in een gesprek met de NOS voor een landelijke richtlijn voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De bond waarschuwt dat veel leraren en scholen zich niet voldoende bewust zijn van de risico’s van AI.

Zorgen van docenten

Volgens de AOb maken docenten zich zorgen over het gemak waarmee leerlingen AI-tools zoals ChatGPT gebruiken voor schoolopdrachten, de mogelijke invloed van techbedrijven op lesmateriaal, en de bescherming van gevoelige gegevens. Deskundigen waarschuwen al langer voor de risico’s van generatieve AI in het onderwijs.

Verantwoord omgaan met AI

Een landelijke richtlijn kan scholen en docenten helpen AI op een verantwoorde manier te gebruiken. "AI is niet slecht, maar we moeten goed begrijpen hoe we het veilig en ethisch kunnen inzetten," zegt AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers. Ook is het volgens de bond belangrijk om kritisch te kijken naar de ethische standaarden van techbedrijven en de bescherming van leerlinggegevens.

Staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) erkent de zorgen en ziet kansen in AI, schrijft ze in een schriftelijke reactie aan de NOS: “Ik begrijp de zorgen heel goed. Wat mij betreft ligt de sleutel vooral bij de manier waarop de docent in de klas hiermee omgaat”.

Lees hier het artikel van de NOS