Tijdelijk smartphoneverbod voor Kamerleden
Voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting op 27 november werd Kamerleden verzocht hun telefoon achter te laten in het ‘telefoonkabinet’. Het idee achter dit houten opbergkastje voor smartphones? Dat de Kamerleden hun aandacht beter bij het debat houden.
Het initiatief kwam van leerlingen van Gymnasium Novum uit Voorburg. Zij hopen hiermee bewustwording te creëren voor afleiding door mobiele apparaten. Zowel in de klas als in de politiek. Voor het landelijke mobieltjesverbod op middelbare scholen stond in elk klaslokaal van hun school een houten ‘telefoonhotel’. Hierin stopten de leerlingen tijdens de lessen hun mobieltjes. Sinds 1 januari laten de leerlingen hun telefoons achter in hun locker. “We hebben daarom veel van die houten opbergkastjes over”, legt rector Susannah Herman uit. “Aangezien Kamerleden tijdens debatten vaak op hun telefoon zitten, bracht ons dat op het idee om er iets origineels mee te doen.”
Het goede voorbeeld geven
Derdeklasser Quirijn ergert zich vooral aan het ‘getwitter’ in de Tweede Kamer: “Door die telefoons kunnen ze heel makkelijk dingen over elkaar zeggen tijdens de debatten, vooral via X (voorheen Twitter, red.). Dat leidt af en het helpt ook niet bij het samenwerken.”
Het tijdelijke smartphoneverbod werd goed ontvangen door de Kamerleden. Bijna alle debatdeelnemers deden mee aan het initiatief. “We moeten vandaag het goede voorbeeld geven: zonder laptop en zonder telefoon”, zei NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer. Don Ceder van de ChristenUnie stelde zelfs voor nog een stap verder te gaan door ook laptops en tablets te weren tijdens de debatten.