Trimbos over de impact van digitale media op jongeren

Gepubliceerd op 5 september 2024

Nastasia Griffioen is onderzoeker en coördinator Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn van het Trimbos-instituut. In een blog reageert ze op de media-aandacht rondom het boek 'Generatie angststoornis' van schrijver Jonathan Haidt.

In zijn boek stelt Haidt sociale media verantwoordelijk voor de mentale gezondheidscrisis onder jongeren. Volgens Griffioen zijn deze claims ongefundeerd en te kort door de bocht. Zo zou de schrijver alleen selectief studies uitlichten die in lijn zijn met zijn onheilspellende boodschap. In haar blog wijst Griffioen op het belang van een genuanceerder beeld op de impact van digitale media. Een waarbij rekening wordt gehouden met positieve en negatieve effecten, afhankelijk van de context en het individu.

Oproep tot nuance

Nastasia Griffioen verwijst in haar betoog naar diverse bronnen en onderzoeken. Een groep wetenschappers die onderzoek doet naar media, communicatie en jongerenwelzijn ondertekende het blog. De auteur wil met haar betoog anderen uitnodigen een genuanceerder – en daarmee hoopvoller – beeld van digitale media en welzijn te hebben.

Lees meer in het blog