Digitale geletterdheid voor het eerst in De Staat van het Onderwijs
Voor het eerst is digitale geletterdheid opgenomen in De Staat van het Onderwijs als basisvaardigheid. Daarmee benadrukt de Inspectie van het Onderwijs het belang van digitale geletterdheid voor alle leerlingen. Tegelijkertijd blijkt dat veel scholen nog worstelen met de implementatie ervan.
Digitale geletterdheid staat in De Staat van het Onderwijs 2025 naast taal, rekenen en burgerschap als basisvaardigheid benoemd. Leerlingen hebben deze vaardigheden nodig om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de vaardigheden van Nederlandse leerlingen op het gebied van digitale geletterdheid achterblijven vergeleken met het gemiddelde en andere landen.
Onderzoek laat verschillen zien
Het rapport vermeldt dat Nederlandse leerlingen gemiddeld slechts elementaire digitale vaardigheden beheersen. In het schooljaar 2021-2022 werd voor het eerst het niveau van digitale geletterdheid aan het einde van het primair onderwijs gepeild. Uit de resultaten blijkt dat het niveau samenhangt met leerlingkenmerken, zoals het voorlopig schooladvies.
Behoefte aan concrete invulling
Veel schoolleiders en leraren onderschrijven het belang van digitale geletterdheid blijkt uit het rapport. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van de scholen hun visie hierop nog niet of nauwelijks vertaald naar schoolbeleid of activiteiten. In het voortgezet onderwijs geven zowel leraren als leerlingen aan dat er in de klas nog relatief weinig aandacht is voor digitale geletterdheid.
Wat kun je als school doen?
Het Expertisepunt digitale geletterdheid ondersteunt scholen bij het versterken van digitale geletterdheid in het onderwijs. Met voorbeelden, praktische handvatten en onderzoek helpen we om digitale geletterdheid structureel te verankeren in beleid en lesaanpak.