Ruim 7.800 scholen aan de slag met de subsidie Verbetering basisvaardigheden


De vierde en laatste aanvraagronde van de subsidie Verbetering basisvaardigheden is afgerond. Daarmee zijn ruim 7.800 scholen in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs aan de slag gegaan met de regeling. De regeling helpt scholen bij het versterken van digitale geletterdheid en taal, rekenen en burgerschap als onderdeel van het Masterplan basisvaardigheden.

De subsidie is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het verbeteren van taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid. Sinds 2022 hebben ruim 7.800 scholen gebruikgemaakt van de regeling. Daarmee krijgen de basisvaardigheden van meer dan 2,3 miljoen leerlingen een impuls.

Digitale geletterdheid onderdeel van schoolplannen

Uit de recente startmeting onder scholen die dit schooljaar met de subsidie zijn gestart, blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs, net als in eerdere jaren, vaker inzetten op digitale geletterdheid en burgerschap. De meeste scholen zetten de subsidie in voor taal en rekenen, en investeren daarnaast in personeel of samenwerking met externe partijen.

Goede overgang naar structurele bekostiging

Vanaf 1 januari 2027 ontvangen alle scholen structureel extra financiële middelen voor basisvaardigheden. Deze nieuwe bekostiging vervangt de subsidieregeling en biedt scholen meer langjarige zekerheid om gericht te investeren in de ontwikkeling van hun leerlingen en organisatie.

Structurele financiering voor Bibliotheek op School

Ook de samenwerking tussen scholen en bibliotheken krijgt een impuls. Vanaf 2028 wordt er jaarlijks 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Bibliotheek op School, waarvan de helft via de nieuwe bekostiging naar scholen gaat. Dit draagt bij aan leesplezier en taalontwikkeling, als onderdeel van de bredere inzet op basisvaardigheden.

Ga naar masterplanbasisvaardigheden.nl