Themapakket Digitaal burgerschap


Wat is het?

Een lespakket waarmee leerlingen werken aan hun digitale burgerschapsvaardigheden. In de interactieve lessen staat het zelf onderzoeken centraal. Wat betekent het om een digitaal burger te zijn? De leerlingen bekijken bijvoorbeeld een socialemediaplatform. Vervolgens onderzoeken ze de betrouwbaarheid, regels en gevolgen van sociale media. Ook zijn er lessen over de invloed van technologische vernieuwingen op burgerzaken, verkeersregels en identiteit. De lessen bestaan uit een handleiding, lesbrief en slides voor op het scherm. Soms wordt een les aangevuld met een werkblad.

Waarom is het belangrijk?

Veilig leren navigeren op sociale media en kritisch leren zijn over online informatie zijn belangrijke vaardigheden. Ze maken leerlingen tot bewuste en verantwoordelijke digitale burgers.

Voor wie is het?

Er zijn twee aparte themapakketten. Een voor klas 1 en 2 van havo en vwo en een voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Hoe is het in te zetten?

Een themapakket bestaat uit meerdere lessen die je los van elkaar kunt inzetten. De lessen voor de onderbouw sluiten aan bij het vak Nederlands. De lessen voor de bovenbouw sluiten aan bij geschiedenis, mens en maatschappij, informatievaardigheden en Nederlands. De lessen zijn direct beschikbaar op het online platform LessonUp en te gebruiken via het digitale schoolbord.

Ga naar het themapakket Digitaal burgerschap


Bron:
Stichting FutureNL
LeermateriaalWebsitevo
Digi-doener