Als je het ons vraagt 2024
Doelstelling
Hoe staat het ervoor met het leven van kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar in Nederland? Om hierachter te komen, doet de Kinderombudsman elke twee jaar een groot onderzoek naar hun welzijn. Met dit jaar voor het eerst ook aandacht voor hun online leven. In de publicatie ‘Als je het ons vraagt 2024’ staan de bevindingen van dit onderzoek.
Respondenten
2.729 kinderen (8-12 jaar) en jongeren (13-18 jaar) vulden online een vragenlijst in over de kwaliteit van hun offline en online leven.
Opvallende conclusies
- Kinderen en jongeren geven hun leven over het algemeen een voldoende, maar de meesten ervaren hun online leven als iets minder leuk dan hun offline leven.
- Bij jongeren die zich niet als jongen of meisje identificeren is dit juist andersom: zij zijn blijer met hun online dan met hun offline leven.
- Meiden van 13 tot 18 jaar geven hun online leven het laagste cijfer. 23 procent van hen geeft het zelfs een onvoldoende. Deze groep voelt zich online ook het meest onveilig.
- Veel kinderen en jongeren zijn zich bewust van zowel de goede als slechte kanten van de online wereld. Hun online leven met vrienden ervaren ze als leuk, maar daar staat tegenover dat ze online soms heftige en ongepaste beelden zien.
Aanbevelingen
De Kinderombudsman heeft speciale aanbevelingen voor onderwijsinstellingen, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulporganisaties:
- Ga met kinderen en jongeren in gesprek over hun online leven.
- Ga met ouders in gesprek over hun rol als opvoeder in het online leven van hun kinderen. Heb het dan over toezicht en afspraken, maar ook over interesse in het online leven van hun kinderen en voorbeeldgedrag.
- Zet preventief in op ondersteuning bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school, zowel wat hun offline als hun online leven betreft. Hierdoor kunnen kwetsbare groepen op tijd worden gesignaleerd en geholpen.