Podcast over digitalisering en waarden in het mbo


Wat is het?

Een podcast waarin een bestuurder en een docent van ROC Friese Poort (nu: Firda) vertellen over hoe deze mbo-instelling omgaat met digitale dilemma’s. De school ziet de waarde van digitalisering en zet daar vol op in. Tegelijkertijd brengt dat nadelen met zich mee, zoals verschraling van contacten. Door het geven van een brede vorming willen ze studenten niet alleen opleiden in vakmanschap, ze willen ook oog blijven hebben voor de student als mens. In deze podcast geven de bestuurder en docent een aantal praktische voorbeelden van hoe ze dat aanpakken.

In gesprek blijven

In de podcast ligt de nadruk op de balans vinden tussen de voor- en nadelen van digitale middelen en op ontwikkelingen vanuit waarden als gelijkheid, menselijkheid en autonomie. Zo is er een initiatief waarbij studenten in de maand april twee weken lang hun telefoon in een kluisje opbergen. Dit om het effect van digitale afleiding te laten zien. Tegelijkertijd werd het vanwege de online veiligheid verplicht om in de les op een computer in te loggen via tweestapsverificatie op een mobiele telefoon. Door over dit soort tegenstrijdigheden in gesprek te blijven, is daar een middenweg in gevonden.

Wat heb je eraan in de praktijk?

Deze podcast biedt docenten en bestuurders in het middelbaar beroepsonderwijs concrete voorbeelden en inzichten om een evenwicht te vinden tussen de voor- en nadelen van digitalisering. Het inspireert om bewust na te denken over de manier waarop je digitalisering inzet, rekening houdend met waarden zoals gelijkheid en autonomie.

Voor wie is het?

Voor docenten en bestuurders in het middelbaar beroepsonderwijs.

Ga naar de podcast op Kennisnet.nl


Bron:
Kennisnet
PraktijkPraktijkverhaalmbo
Jongens laptop tablet_uitsnede