Met deze wetgeving rond AI hebben scholen te maken


Wat houdt het in?

In dit overzichtsartikel op Kennisnet lees je over de belangrijkste afspraken en ontwikkelingen wat betreft wetgeving voor scholen over de toepassing van artificiële intelligentie (AI). Aan de ene kant biedt AI grote kansen voor het onderwijs, zoals gepersonaliseerd leren en efficiëntere ondersteuning. Natuurlijk kleven er ook risico’s aan het gebruik van AI. Bijvoorbeeld bias in datasets. Deze vooroordelen of scheve representaties in data kunnen leiden tot ongelijke uitkomsten, zoals discriminerende beslissingen of verstoorde leerprocessen. Ook het onvoldoende beschermen van persoonsgegevens vormt een bedreiging. Zeker in een sector waar de privacy van leerlingen essentieel is.

Belangrijke informatie

Het is belangrijk dat AI in het onderwijs op een verantwoorde manier wordt ontwikkeld en toegepast. Dit heet responsible AI: ethisch gebruik van kunstmatige intelligentie waarbij grondrechten worden geborgd en gelijke kansen centraal staan. De Europese Commissie werkt aan regelgeving om veilige, eerlijke en betrouwbare AI in te zetten, ook in de onderwijspraktijk. In 2019 publiceerde de Europese Commissie de ‘Ethische richtsnoeren voor betrouwbare AI’. De richtlijnen in dit rapport zijn opgesteld door een interdisciplinaire groep experts uit verschillende EU-landen. Ze beschrijven zeven vereisten waaraan betrouwbare AI moet voldoen.

Wil je meer weten over deze richtlijnen?

Ga naar Ethische richtsnoeren voor het gebruik van artificiële intelligentie (AI) en data bij onderwijzen en leren voor onderwijsactoren.

Waar staan we nu?

De richtlijnen van de EU zijn een eerste stap naar verantwoorde en betrouwbare kunstmatige intelligentie. Alleen zijn deze juridisch niet bindend. Dat verandert met de Europese AI Act: de eerste uitgebreide AI-wet wereldwijd. Deze wet bevordert veilige, betrouwbare en ethische AI, waarborgt fundamentele rechten en stimuleert innovatie. De wettekst is inmiddels afgerond en de regels worden stapsgewijs ingevoerd. Voor het onderwijs betekent dit dat vanaf juni 2026 specifieke regels van kracht worden.

Voor wie is het?

Docenten, leidinggevenden en andere onderwijsprofessionals die meer willen weten over wetgeving omtrent het gebruik van AI in het onderwijs.

Ga naar het artikel