Actualisatie examenprogramma’s


Wat houdt het in?

Actuele examenprogramma's bevorderen gelijke kansen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, zorgen voor een soepele overgang naar het vervolgonderwijs en bereiden leerlingen voor op een succesvolle deelname aan de maatschappij. In juni 2022 startte SLO in opdracht van het ministerie van OCW met de actualisatie van de examenprogramma’s Nederlands, moderne vreemde talen, wiskunde, natuurwetenschappelijke vakken en maatschappijleer. Digitale geletterdheid en burgerschap krijgen een plek binnen de examenprogramma’s van deze vakken.

Belangrijke informatie

Voor ieder vak of cluster van vakken is een vakvernieuwingscommissie aangesteld. Deze commissie bestaat uit leraren uit het vmbo, havo en vwo, vakinhoudelijke experts en curriculumexperts. Zij gaan aan de slag met de actualisatie van het curriculum. Hun vertrekpunt is een startnotitie die relevante trends en ontwikkelingen beschrijft in het betreffende vakgebied, de wetenschap, het onderwijs en de maatschappij.

Waar staan we nu?

In januari 2023 is ook de actualisatie van de examenprogramma’s van Fries, klassieke talen en moderne vreemde talen, zoals Arabisch en Chinees gestart en vanaf september 2024 start de actualisatie van de examenprogramma’s bewegen en sport, kunst en cultuur en mens en maatschappij. Elke vakvernieuwingscommissie ontwikkelt in 24 maanden tijd een actueel conceptexamenprogramma dat in de praktijk getest wordt voordat het officieel wordt ingevoerd.

Voor wie is het?

​​​Voor scholen in het voortgezet onderwijs.

Ga naar het platform Actualisatie examenprogramma’s


Bron:
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), uitgevoerd door SLO
KerndoelenBeleid & regelgevingWebsiteVO
Actualisatie examenpogramma's