Beeld & Geluid op school


Wat is het?

Het online platform Beeld & Geluid op school bevat mediafragmenten waarmee je je lessen kunt verrijken. Je kunt zelf zoeken op onderwerpen over digitale geletterdheid, zoals artificiële intelligentie (AI) en nepnieuws. Of naar de speciale vakpagina voor mediawijsheid gaan, waar je video- en audiofragmenten en digitaal lesmateriaal vindt.

Digitaal lesmateriaal mediawijsheid

Deze vakpagina bevat kant-en-klaar lesmateriaal over mediawijsheid. Er zijn LessonUp-lessen over: wat is journalistiek, wat is desinformatie, wat is pluriformiteit en hoe werkt framing? Ook is er een mediawijsheidtest. Los van de digitale lessen heeft Beeld & Geluid fragmentlijsten samengesteld, voor als je zelf aan de slag wilt gaan met mediawijsheid. Zoals ‘De online fabeltjesfuik’ van het tv-programma ‘Zondag met Lubach’. Hierin gaat Arjen Lubach dieper in op complottheorieën. Ook legt hij helder uit hoe je online gemakkelijk in een desinformatie-fuik belandt.

Bekijk Digitaal lesmateriaal mediawijsheid

Waarom is het belangrijk?

Deze mediabank bevat betrouwbare video- en audiofragmenten van voornamelijk de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Die sluiten vooral goed aan bij het domein mediawijsheid.

Voor wie is het?

Voor leerlingen in het primair, gespecialiseerd en voortgezet onderwijs en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs.

Hoe is het in te zetten?

De video- en audiofragmenten kunnen lessen in digitale geletterdheid ondersteunen. Op de LessonUp-kanalen vind je kant-en-klare digitale lessen. Met een korte en krachtige toelichting voor de leraar.

Ga naar Beeld & Geluid op school