Kinderrechten in de digitale wereld


Wat houdt het in?

Hoe beschermen we de rechten van kinderen in een digitale wereld? Over die vraag buigen verschillende experts zich in de essaybundel ‘Kinderrechten in de digitale wereld’. De acht essays in deze bundel zijn onder andere geschreven door Patti Valkenburg (universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving), Remco Pijpers (strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet), Alexander van Deursen (professor digitale ongelijkheid) en Simone van der Hof (hoogleraar recht en technologie).

Belangrijke informatie

Een van de aanbevelingen die voortkomt uit de essaybundel is een zogenoemd Kinderrechten Impact Assessment door aanbieders van digitale diensten. Een soort veiligheidscheck die bedrijven doen om te zorgen dat de apps, websites en games die kinderen gebruiken veilig zijn. Een andere belangrijke aanbeveling is het VN-Kinderrechtenverdrag in het onderwijs integreren voor het versterken van digitale vaardigheden en digitale weerbaarheid. Vooral voor kinderen in een kwetsbare positie. Uit onderzoek blijkt dat zij extra vatbaar zijn voor online risico’s.

Waar staan we nu?

De essaybundel – die op 6 februari 2024 door UNICEF Nederland, Universiteit Leiden en Kennisnet gepubliceerd is – is een oproep tot actie. De organisaties en wetenschappers zien een digitale wereld die toegankelijk, veilig en rechtvaardigheid is voor kinderen als een verantwoordelijkheid van de overheid, het onderwijs, ouders en het bedrijfsleven, in samenwerking met kinderen en jongeren.

In september 2023 startte de Jongerenraad Digitalisering, een initiatief van UNICEF Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De raad bestaat uit twaalf jongeren van 10 tot 16 jaar die meedenken over het beleid waarin online kinderrechten worden meegenomen. Een eerste stap om de rechten van kinderen in de digitale wereld te beschermen.

Voor wie is het?

​​​Voor scholen in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs.

Ga naar Essaybundel Kinderrechten in de digitale wereld


Bron:
UNICEF Nederland, Universiteit Leiden en Kennisnet
Beleid & regelgevingWebsitePOVOGO
Kinderrrechten in de digitale wereld