De Baas op Internet


Wat is het?

Het lesprogramma De Baas Op Internet wil de online bewustwording van leerlingen vergroten. De zes lesmodules gaan in op thema’s als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Door de technische insteek leren leerlingen begrijpen hoe het internet werkt. Die kennis helpt ze kritische en bewuste internetgebruikers te worden.

Video’s en challenges

Voor veel van de lessen heb je nauwelijks digitale middelen nodig. Zo bouwen leerlingen voor een van de opdrachten het internet na met rietjes en sponsjes. In een andere module komt het ontwerpen van een escaperoom aan bod. Elke module bevat een leerkrachtinstructie, werkbladen, een video en een challenge.

Waarom is het belangrijk?

Leerlingen leren met dit lesprogramma op een creatieve manier beter begrijpen hoe internet werkt.

Voor wie is het?

Voor leraren en leerlingen in groep 7 en 8 van het primair onderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Hoe is het in te zetten?

De zes lesmodules kun je in willekeurige volgorde inzetten. Elke lesmodule duurt ongeveer anderhalf uur en bevat duidelijke leerkrachtinstructies. Met tijdsindicaties per onderdeel, kerndoelen en vakken waarin je de module kunt inzetten. Voor het primair onderwijs sluiten de lesmodules aan op Nederlands, rekenen, oriëntatie op jezelf en de wereld en natuur en techniek. In het voortgezet onderwijs passen de lessen binnen de vakken informatica, techniek, maatschappijleer en de mentorles.

Wat kost het?

Het lesmateriaal kun je gratis downloaden via het platform. Ook zijn er trainingen en workshops voor leraren en leerlingen op het gebied van digitale geletterdheid en maakonderwijs/digitale fabricage. Die worden verzorgd door Waag Futurelab. Prijzen daarvan zijn op aanvraag.
Ga naar De Baas Op Internet


Bron:
Waag Futurelab, Bits op Freedom, Netwerk Democratie
LeermateriaalWebsitepovo
DeBaasOpInternet